Apr 10 2019

De Pinot Noir wereldwijd, behalve Bourgogne.

Published by at 14:52 under Uncategorized

Gerda De Moor gaf het beste van zichzelf op woensdagavond 16 januari:

“Welke druif is moeilijk, wispelturig, eigenzinnig, veeleisend, controversieel… maar wanneer alles goed zit ook betoverend, geniaal, authentiek, complex, bedwelmend en absoluut groots in haar wijn? Is als geen andere druif in staat haar ‘terroir’ te vertalen en door te geven in het glas…?”

We hebben het natuurlijk over de Pinot Noir!

Ze levert wijnen van een zeldzame fluweligheid, met finesse, een lichtheid en een fijne fruitigheid enerzijds, en is heel krachtig, complex en volumineus anderszijds. Met een perfect ‘équilibre’ en harmonie in het glas wordt de Pinot Noir poëtisch en sensueel: ‘ze geeft zich aan hen die om haar geven!’

De Pinot Noir kent haar bakermat in de Bourgogne. Ze is één van de belangrijkste en oudste druivenrassen ter wereld, ze zou meer dan 2000 jaar oud zijn. In de Romeinse tijd werd ze ‘Helvenacia Minor’ genoemd, in de Bourgogne in 312 de ‘Morillon Noir’ of de ‘Noirin’. Ze wordt voor het eerst Pinot Noir genoemd in een Bourgondische panegyriek (lofrede) in 1375: ‘Pinot Noir’.
Om een lang historisch verhaal kort te houden, de Pinot Noir is nog steeds dé blauwe druif in Bourgogne.  ‘Les Climats’ van de Bourgondische wijngaarden zijn in 2015 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. En Bourgogne blijft hét referentiepunt voor de Pinot Noir-wijnen wereldwijd.

De Pinot-druif is dus oud en genetisch onstabiel, ze muteert makkelijk. Dit heeft zijn voordeel: de druif past zich gemakkelijk aan het terroir aan, het nadeel is: gewenste klonen zijn moeilijk vast te houden wat een variatie aan kwaliteitswijn met zich meebrengt. Sedert het ontstaan van de pinot zijn reeds een 1000-tal klonen geregistreerd, dwz één grote Pinot-familie met hetzelfde DNA-profiel. Het genoom van de Pinot Noir werd ontrafeld in 2007. Er zijn 50 Pinot Noir-klonen officieel erkend in Frankrijk: de eerste generatie virus-vrije Bourgogne kloon 115, Champagne-klonen 375 en 386, nieuwe Dijon-kloon 667 (Morey-Saint-Denis), 777, 828, 943, Frühburgunder in Duitsland is meestal kloon 111,…

Het succes van de Bourgogne wijnen, naast het ter beschikking staan van vele klonen, leidde ertoe dat wereldwijd wijnbouwers Pinot Noir begonnen aan te planten. En regelmatig met succes, mits de juiste keuze van kloon én onderstok!

Onderstaand schema geeft de belangrijkste verspreiding van de Pinot Noir in de wereld weer:

Tijd om te proeven:

Het opzet van de degustatie is om telkens twee flessen blind te proeven, land van herkomst te kiezen en een score te geven. Daarna volgt een bespreking.

Landen: België, Chili, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, USA & Zuid-Afrika.

Scoretabel:
AA= uitmuntend A+= Schitterend A=Mooi B+ = goed B= voldoende
C= Onvoldoende

  1. Rouge d’Ottrott-Pinot Noir – Vieilles Vignes – 2016 – Domaine Robert Blanck – Alsace

Frankrijk B+

Afbeeldingsresultaat voor rouge d'ottrott pinot noir 2016

Conclusie:
Dé TOP Pinot Noir wijn? Nr 7 Duitsland
De meest verrassende? Nr 2 België – Nr 3 Nieuw – Zeeland & Nr 6 Chili
De meest Bourgondische Pinot Noir wijn? Nr 7 Duitsland & Nr 8 Diora USA

Eindconclusie:
Wereldwijd zijn wijnboeren er in geslaagd om toch mooie Pinot-Noirs te creëren!

Bedankt Gerda voor de ‘alweer’ schitterende uiteenzetting!

Comments Off on De Pinot Noir wereldwijd, behalve Bourgogne.

Comments are closed at this time.