Jun 26 2018

De buren van Toscane

Published by at 11:18 under Uncategorized

Op 21/3/2018 gaf Geert De Smet een vervolg op de les die hij vorig jaar over Toscane gaf.
Deze keer brengen we een echter een bezoekje aan de buren van Toscane.

Bij de buren van Toscane zijn vaak zeer mooie wijnen te vinden aan interessante prijzen … dat belooft!

1.Tenuta I fauri – DOC Pecorino Abruzzo – 2016

De eerste witte wijn die in het glas komt is afkomstig van de Abruzzen en gemaakt van de Pecorino druif.  Zachte persing en vinificatie op inox.
In de neus ervaren wij onmiddellijk exotisch fruit, perzik, ananas en mango. Ook honing en een lichte munttoets worden waargenomen.
Bevestiging in de mond: sappig fruit en aangename, zacht zuren.

2. Sartarelli – DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi “Tralivio”- 2014

Wij bevinden ons in de Marken, waar de Verdicchio de meest bekende druif is.  Dit is een autochtoon Italiaans ras met een groot kwalitatief potentieel.
Deze wijn wordt gemaakt van 100% Verdicchio en dit uitsluitend op inox.  De neus is intens en verleidelijk met bloemen, kweepeer en hazelnoot.
In de mond geel fruit en amandelen.  De wijn vertoont een zeer mooie balans tussen molligheid en zachte zuren, houdt lang aan en eindigt op een klein bittertje.

3.Moncaro – Verdicchio dei Castelli di Jesi riserva DOCG ‘ Vigna Novali”-2011

Kwalitatief gaan we  hier nog een stapje hoger.  Een deel van de druiven werd overrijp geplukt (pourriture noble).  Gisting en lagering ‘sur lies’ gedurende 10 maanden, deels op inox, deels op nieuwe Allier barriques.
In de neus: impressies van rijp fruit, abrikoos, citroenzeste, geroosterde amandelen en honing. De smaak bevestigt met een volle aanzet, veel lengte en heel aangename zuren, romig en met op het einde de terugkerende amandeltoets.

4. Monarco – Rosso Piceno DOC- “Roccaviva”-2013

Met de 4de wijn blijven we in de Marken, maar schakelen we over naar een rode wijn die voor 70% gemaakt is van de Montepulciano druif (niet te verwarren met de Vino Nobile di Montepulciano uit Toscane welke van de Sangiovese druif is gemaakt) en 30% van Sangiovese.  De Sangiovese geeft een frisse toets aan de krachtige Montipulciano.
Uit het glas springt een kruidige neus met zwart fruit, gedroogde vruchten, leder, tabak en ook minerale toetsen.  De smaak zet krachtig aan met zwart fruit.  Het geheel wordt gedragen door rijpe tannines en elegante zuren.

5. Cantina Tollo – Montepulciano d’Abruzzo DOC- Riserva “Mo”-2012

Voor de 5de wijn keren we terug naar de Abruzzen, dit keer een wijn met 100% Montepulciano druif, lange schilwerking en 24 maanden oudering op 25h Sloveense eik. De intense neus vertoont veel fruit zoals braambes, kers maar ook gedroogde vijg en florale toetsen van viooltjes.  Na walsen ook heel kruidig, chocolade, leder, koffie en balsamico.  De smaakfase bevestigt: complexe wijn met veel lengte en zeker nog een mooie toekomst.

4410-12_1

6. Tenuta Le Quinte – Lazio IGT – “Primula Lucis” -2011

Met de 6de wijn verhuizen we naar de regio Lazio aan de Middellandse zee.  En veel minder gekende wijnregio, maar er zijn toch een paar interessante wijnen te vinden waaronder deze.
We proeven een wijn gemaakt van de “Cesanese di Affile” druif.  Een wijn met een complexe neus met veel bosvruchten, frambozen en ook licht gebrande toetsen en fijne kruiden.
In de mond elegante rijpe tannines en fijne zuurtjes.

7. Le Rocche Malatestiane- Romagna DOC- “Il Mastino” Sangiovese superiore- Riserva 2012

Deze uit Emilia Romana afkomstige wijn is volledig gemaakt van Sangiovese. Niet te vergelijken met Sangiovese uit Toscane want in deze streek  vinden we meer alluviale gronden en ook beduidend meer regen dan in Toscane.  In het glas merken we een speelse neus met kers en rood fruit, viooltjes en een discrete houttoets.  Ondanks de kracht van deze druif, ervaren we in de mond een zeer elegante wijn met prachtige mondvullende zuren.

8. Terenzi – Morellino di Scansano DOCG – Riserva “Madrechiesa”-2012

Met onze laatste wijn keren we dan toch even terug naar Zuid – Toscane, zij het naar een appellatie die veel minder bekend is dan de beroemde buren.
De Morillino di Scancano wordt gemaakt van 100% Sangiovese (hier Morellino genoemd).  De bodem in deze streek is rijk aan ruw zand en diepe klei, in tegenstelling tot  de rotsachtige bodems van Chianti en Brunello di Montalcino.  De wijn werd verfijnd op grote houten vaten van Sloveense eik en dit gedurende  maanden.
De neus van deze wijn vertoont een ware explosie van rood rijp fruit, vooral van kersen. Het hout is aanwezig, maar discreet.  Krachtige wijn in de mond, terug met nadruk op het fruit.  De mondvullende zuren en rijpe tannines ronden het geheel af tot een zeer elegante wijn.

 

Poggio-Morino-Morellino-di-Scansano-D.O.C.G-territorio-di-produzione

 

 

Hartelijk dank Geert voor deze mooie en leerrijke les!

Salute!

Comments Off on De buren van Toscane

Comments are closed at this time.