Jun 26 2018

Biodynamische wijnen

Published by at 15:25 under Uncategorized

Peter-Jan Van Damme, onze huissommelier-conseil, leidde ons woensdagavond 16/5 in in de wereld van biodynamische wijnen.

Biowijnen of niet.  Een zweverige keuze, een commerciële hype of een keuze om de kwaliteit te verhogen? Dit was de uitgangsvraag bij de aanvang van de les.

sign vineyard winery okanagan british columbia canada organic farm

sign vineyard winery okanagan british columbia canada organic farm

 

In de hedendaagse wijnbouw zijn de 3 redenen terug te vinden.  Sommigen schakelen over op bio omdat het eindresultaat belangrijker is en dus vinden ze dat ze moeten kunnen ingrijpen.  Anderen schakelen net over op bio in functie van het eindresultaat.
Maar als wijnliefhebber wil je natuurlijk niet inboeten op kwaliteit en dus is dit de minimum vereiste om een fles te kiezen.
Ongeacht de prijs, de filosofie of de methode, een wijn moet lekker zijn.

De basis voor alle wijn blijft altijd de regels van de AOP die moeten gerespecteerd worden waarbij enkele honderden chemische bestrijdingsmiddelen toegelaten zijn.  In de biologische wijnbouw worden dan al geen chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt.  Sulfiet en koper zijn wel toegelaten.  Biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder en zal alle handelingen uitvoeren afgestemd op de kosmische activiteit.

 

earth in hands - grass background - environment concept

Preparaten (op basis van planten) worden toegevoegd in homeopathische dosissen.  Gekende foto’s zijn deze van koehorens die gevuld met mest worden ingegraven. Bij natuurwijnen mag men ook geen sulfiet toevoegen, wat ze heel gevoelig maken voor de warmte.

download

De grondlegger van de biodynamie is de antroposoof Rudolf Steiner. Zelf heeft hij de term ‘biodynamisch’ nooit gehoord.  Het principe is er op gebaseerd dat een plant niet (zelf) ziek kan worden, maar dat de ziekte een weergave is van het natuurlijk onevenwicht van de omgeving.
Pas eind jaren zeventig-begin jaren 80 beginnen enkele wijnbouwers deze praktijk te implementeren.  De oude wetgeving voor biowijnen was enkel van toepassing op de landbouw, dus enkel op de druiventeelt.  Sinds 2012 is de wetgeving echter gewijzigd, waardoor ook het maken van wijn mee gecertifieerd is.  Voor biodynamische wijnen bestaat er geen Europese wetgeving, maar de meeste certificaten zoals Demeter gebruiken strengere regels.
In alle eerlijkheid is het de dag van vandaag makkelijker om bio te werken omdat er meer resistente druivenrassen zijn en er meer technologie is die een hygiënischer proces mogelijk maakt.

Gedegusteerde wijnen:

 • “Satelitte 2016”- Alphonse MellotDeze wijn is afkomstig uit de Loirestreek, Sancerre.  Het domein beslaat 36ha en de ondergrond is klei, mergel, kalkbodem.  De wijnen worden er gedeeltelijk gevinifieerd op het vat.  Een weetje: César Mellot was wijnadviseur voor Lodewijk XIV.Sauvignon Blanc is onmiddellijk herkenbaar wanneer men het glas aan de neus zet zonder de typische geuren van buxus, klimop.
  Hier vinden we eerder vlierbloesem, sterfruit, lievevrouwbedstro, litchi, kumquat en zelfs ananas.  De wijn is zowel qua aroma’s als qua smaak elegant en fris zonder te strak en zuur te zijn.  Citrus en kruisbes worden in de smaak onderlijnd, ondersteund door een mooi evenwicht.
 • “L’ebrescade 2015” – Domein Marcel RichaudWe situeren de Rhônevallei, meer bepaald Cairanne. Een 60ha groot domein, dat bio nastreeft sedert 1974.  De oogst gebeurt manueel en de opvoeding gebeurt op houten fouders.We hebben hier een onmiskenbare typische Rhône, waarbij we toch een indruk hebben dat de alcohol wat de kop opsteekt tussen de aroma’s van rood fruit, kruiden en potlood.  Zeer zachte tannines en een fijne aciditeit geven de toon aan en maken dat er toch een mooi bewaarpotentieel aanwezig is.
 • “La Roque-2014”- Mas Del PériéVoor deze wijn trekken we naar de Sud Ouest, Cahors.  In 2006 werd het domein overgenomen door de zoon Fabien.  100% Malbec, biodynamisch, de wijnstokken zijn 35 jaar oud en de oogst gebeurt manueel.  Vergisting op fouders en betonnen cuves, 6 maand opvoeding op houten vaten en betonnen cuves, niet gefilterd.Hier proeven we van dezelfde jaargang de wijn met en zonder sulfiet toegevoegd.  Wat een verschil! Mocht je het niet weten, dan ga je ervan uit dat dit gewoon 2 verschillende wijnen zijn maar bij beiden treedt de Malbec duidelijk op de voorgrond. Deze zonder sulfiet is karaktervoller maar toont toch al meer veroudering.  Laurierkerswater en zwart fruit primeren.  De wijn zonder sulfiet is ronder, evenwichtiger met noten van karamel.
 • “Blanc de Blanc, les vieilles vignes – 2013 ” – Francis Boulard et filleDit domein in de Champagnestreek is sinds 2001 bio, maar vandaag biodynamisch.  Een 3ha groot domein net boven Reims met wijngaarden in Massif de Saint-Thierry, Vallée de la Marne, Montagne de Reims (Mailly Grand Cru)Brut nature.
  Ondergrond van silex en kalk, spontane vergisting met autochtone gisten, vinificatie op vaten en fouders, malolactische gisting, niet gefilterd en gebotteld op een fruitdag ( dégorgement 14/12/2017), Chardonnay.

  We ervaren in deze wijn een mooie balans waarbij de invloed van hout wel merkbaar is.  Toetsen van toost en boter worden aangevuld met appel en bloemen, seringen.  Het proeven bevestigd deze impressies en een middelmatige afdronk maakt het geheel af.

 • “Morgon-2013” – Marcel Lapierre

  We bevinden ons in de Beaujolais, Morgon. Sinds 1981 overgang naar bio en biodynamisch, het is een bedrijf van 15ha waar de oogst manueel gebeurt.  Ondergrond graniet, autochtone gisten, niet gefilterd, maceration semi-carbonique, 9 maand opvoeding op gebruikte vaten van 216l.

  Een beaujolais van een goed niveau mag ook al eens blijven liggen.  Hier proeven we een 2013 die nog niet heeft ingeboet op fruitigheid en is zelfs wat snoeperig, maar heeft ook al tertiaire geuren die neigen naar potloodslijpsel en grafiet.  Peperkoek is ook aanwezig en geeft de toon aan voor de smaak.

 • “Emilien-2009” – Château Le Puy

  Famille Amoreau de père et fils depuis 1610, baten dit oude domein uit in Bordeaux, Côtes de Francs. Wijnstokken van 50jaar, 40hl/ha, autochtone gisten, opvoeding op oude fouders en vaten (24maand), niet gefilterd.

  Deze wijn ( 85%Merlot, 7% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon,1% Carmenère, 1% Malbec) wordt niet gemaakt op kracht, maar op finesse.  Unaniem wordt de wijn ouder ingeschat dan hij in werkelijkheid is, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.  Aroma’s van bosgrond, animaliteit, turf, vlierbes, champignon, klaproossiroop zijn te vinden.  De smaak is fluweelzacht waarbij de aciditeit de tannines prachtig ondersteunen.

 • “Pinot Gris VT-2002 GC Brand” – Jos Meyer

  Elzas, Frankrijk, kalk en mergelbodem.  Biodynamisch met wijnstokken van 40jaar.  Pourriture noble & passerillage, manuele oogst, autochtone gisten/spontane vergisting tot 4 maand.  Opvoeding op inox tanks en houten fouders.
  Deze Pinot Gris met toetsen van honing, gestoofde peer en abrikoos blijft maar veranderen in het glas.  De wijn komt niet zoet over omdat de aanwezige aciditeit voor voldoende verfrissing zorgt.  Ondanks de leeftijd, kan deze wijn gerust nog 10 jaar blijven liggen.
 • “Clos de la Bergerie-1992” – Château de la Roche-Aux-Moines

  Deze 100% Chenin Blanc wijn komt uit de Loire, Savennières, Roche-Aux-Moines.  We vinden er een schist bodem met een productie van 25à30hl/ha van wijnstokken van 25jaar oud.  De manuele oogst wordt gespreid over 3 à 4 weken.
  Het domein is biodynamisch sinds 1984.

  Sommigen hadden wat reserves gezien de leeftijd van deze fles, maar de wijn had door de jaren heen alleen gewonnen aan complexiteit.  Kweepeer, honing, noten in de neus worden gevolgd door citrus toetsen in de mond gevolgd door een mooi bittertje. De wijn is nog fris en helemaal niet stoffig.

 

Wat een mooie, verrijkende les met mooie wijnen … Thanks Peter-Jan!

Comments Off on Biodynamische wijnen

Comments are closed at this time.